flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 2023 році за крадіжку в умовах воєнного стану притягнуто до відповідальності 20 осіб

14 березня 2024, 10:52

У 2023 році Підволочиський районний суд розглянув 20 кримінальних проваджень, по яких особи обвинувачувались у вчиненні крадіжки в умовах воєнного стану (частина 4 статті 185 Кримінального кодексу України).

20 осіб були засуджені, зокрема:

  • 10 осіб засуджено до позбавлення волі і звільнено від відбування покарання з випробуванням (з іспитовим строком);
  • 2 осіб засуджено до громадських робіт;
  • 1 особі присуджено покарання у виді штрафу;
  • 7 осіб отримали покарання у виді позбавлення волі.

Санкція частини 4 статті 185 КК України передбачає покарання - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Однак, призначаючи покарання, суд у кожному конкретному випадку враховує всі обставини справи, тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання, а також з`ясовує, чи є підстави для призначення більш м'якого покарання, ніж це передбачено відповідною статтею Кримінального кодексу.

Так, у 10-ти кримінальних провадженнях суд, врахувавши тяжкість кримінального правопорушення, особу винного та інші обставини справи, дійшов висновку про можливість виправлення засуджених без відбування покарання, а тому прийняв рішення про звільнення від відбування покарання, встановивши засудженим іспитовий строк.

Ще трьом особам суд призначив покарання, не пов`язані з позбавленням волі: двом особам присудив громадські роботи, одній особі – штраф. У цих справах суд визнав за можливе призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої у санкції ч. 4 ст. 185 КК України.

Щодо 7-ми осіб суд обрав покарання у виді позбавлення волі на певний строк. З них:

  • Одна особа засуджена до 3-х років позбавлення волі за крадіжку з проникненням в інше приміщення, вчинену в умовах воєнного стану. Суд застосував до особи статтю 69 КК України (призначив покарання нижче від найнижчої межі, встановленої санкцією ч. 4 ст. 185 КК);
  • Одна особа засуджена до 3-х років позбавлення волі за: незакінчений замах на крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану (ч.3 ст.15 ч.4 ст. 185), крадіжку в умовах воєнного стану (ч.4 ст. 185) та домашнє насильство (ст. 126-1КК України). Суд призначив покарання, застосувавши статтю 69 КК України (нижче від найнижчої межі) та ст. 70 КК України (за сукупністю злочинів);
  • Ще п`ятьом особам покарання у виді позбавлення волі (на строк від 4-х до 5-ти з половиною років) призначено на підставі ч.1 ст. 71 КК України - за сукупністю вироків, тобто ці особи вже раніше були засуджені за інші злочини, і під час відбування покарання або під час іспитового строку вчинили нові злочини.