flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Грошова компенсація частки у спільному майні подружжя

22 липня 2021, 11:53

Верховний Суд роз’яснив застосування норм права у справах за позовом про грошову компенсацію частки у спільному майні подружжя

Позивачка просила суд у порядку поділу спільного майна подружжя визнати за її чоловіком право власності на автомобіль і стягнути з чоловіка на її користь 1/2 вартості автомобіля, посилаючись на те, що ним користується відповідач.

Місцевий суд задовольнив позов.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове – про часткове задоволення позову, визнав за сторонами право власності на 1/2 частку автомобіля, в іншій частині позову відмовив. Своє рішення суд мотивував тим, що відповідач не має можливості сплатити позивачці грошову компенсацію за її частку автомобіля, оскільки є тимчасово безробітним, стягнення компенсації стане для нього непомірним тягарем.

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду скасував постанову апеляційного суду та залишив у силі рішення суду першої інстанції, навівши такі мотиви. 

Принцип обов`язкового отримання згоди особи на присудження їй грошової компенсації, крім випадків, передбачених ЦК України (стаття 365 цього Кодексу), в першу чергу застосовується до правовідносин, які виникають при зверненні одного з подружжя до суду з вимогами про припинення права іншого з подружжя на частку у спільному майні з одночасним присудженням грошової компенсації. Гарантуючи, що компенсація буде виплачена, позивач вносить необхідну суму на депозитний рахунок суду.

Правовідносини, в яких позивач просить припинити не право власності відповідача у спільному майні з виплатою компенсації, а своє право на частку в майні з отриманням компенсації на свою користь, є відмінними за своєю природою і регулюються статтею 364 ЦК України, яка передбачає, що співвласник, частка якого в майні не може бути виділена в натурі, має право на отримання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості цієї частки.

Оцінюючи положення частини п`ятої статті 71 СК України як такі, що застосовуються до правовідносин, які виникають при зверненні одного з подружжя до іншого з вимогами про припинення його права на частку у спільному майні, Верховний Суд робить висновок, що ця норма не вимагає обов`язкового внесення на депозитний рахунок грошової компенсації у справах за спорами, в яких про припинення своєї частки у спільному майні і отримання компенсації на свою користь заявляє позивач.

Повний текст Постанови Верховного Суду від 9 червня 2021 року у справі № 760/789/19 (провадження № 61-16632св20) за посиланням:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/97771554.