flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд дозволяє подавати до суду а також отримувати документи в електронному вигляді

27 вересня 2021, 13:04

"Електронний суд"забезпечує обмін процесуальними документами в електронній формі між судами, між судом та учасниками процесу, органами системи правосуддя

 4 вересня 2021 року Вища Рада Правосуддя опублікувала Оголошення про створення та забезпечення функціонування трьох підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС): «Електронний кабінет»,  «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв’язку.

Окремі підсистеми (модулі) ЄСІТС починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування оголошення (ЗУ № 1416-IX від 27.04.2021).

Відтак, зазначені вище модулі (підсистеми) ЄСІТС будуть введені в дію 4 жовтня 2021 року.

 У зв`язку з цим Підволочиський районний суд повідомляє, що починаючи з 4 жовтня 2021 року приймання та реєстрація надісланих учасниками судового процесу процесуальних документів повинна здійснюватися з офіційних електронних адрес (Електронних кабінетів), які учасники повинні створити в «Електронному суді».

Майбутнім учасникам процесу для отримання доступу до сервісу «Електронний суд» необхідно здійснити реєстрацію офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) за посиланням https://cabinet.court.gov.ua/. Реєстрація та подальша автентифікація користувачів здійснюється за допомогою кваліфікованого електронного підпису (електронний підпис) користувача.

Документи слід подавати за допомогою електронного кабінету в форматі електронного документу (далі - ЕД) та електронної копії паперового документу (далі - ЕКПД). Для створення такого електронного кабінету потрібен кваліфікований електронний підпис (КЕП). Суди приймають подані ЕД як оригінали документів, а ЕКПД - як завірені копії оригіналів документів та можуть вимагати надання їх оригіналів для перевірки.

Перевірка КЕП здійснюється відповідальними працівниками апаратів судів засобами автоматизованої системи документообігу суду.

З інструкцією користувача Електронного суду можна ознайомитись за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Відповідно до ч. 6 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України, ч. 6 ст. 14 Цивільного процесуального кодексу України: в обов’язковому порядку реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС: адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

 

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.