flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запобіжний захід водієві, що скоїв ДТП зі смертельним наслідком – тримання під вартою

27 вересня 2021, 18:18

Запобіжний захід водієві, що скоїв ДТП зі смертельним наслідком – тримання під вартою

Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у скоєнні ДТП, внаслідок якої загинув 18-річний хлопець, іншому потерпілому заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості

27.09.2021 Підволочиський районний суд розглянув клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу громадянинові В., підозрюваному у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 286 Кримінального Кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження; передбачене покарання - позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого).  

Громадянин В. підозрюється у тому, що 25 вересня 2021 року о 02 годині 10 хвилин у с. Нове Село Підволочиського району керував автомобілем Фольксваген-Гольф, будучи у стані алкогольного сп`яніння, не був уважним, виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив наїзд на двох пішоходів. Внаслідок ДТП 18-річний юнак від отриманих травм загинув на місці події,  іншому потерпілому заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Слідчий просив застосувати до водія запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення сторін, дослідивши надані докази, клопотання задовольнила, постановила застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Суддя врахувала, що громадянин В. обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Зважаючи на характер кримінального правопорушення та передбачене за нього покарання, існує ризик того, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Слідчий суддя також взяла до уваги те що, як зазначив сам підозрюваний, він знайомий зі всіма свідками та потерпілим. У зв’язку із цим він може впливати на вказаних учасників провадження, чинити тиск, шляхом погрози та вмовляння схиляти свідків до дачі неправдивих показів, відмови від участі у кримінальному провадженні, що негативно вплине на хід досудового розслідування.

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що громадянин керував автомобілем в стані алкогольного сп’яніння, під час руху вчинив наїзд на  групу осіб, в результаті чого один з пішоходів загинув на місці події та ще один отримав тяжкі травми, це підтверджує його суспільну небезпечність; існує ризик можливого вчинення ним іншого кримінального правопорушення.

Слідчий суддя скористалась правом, наданим пунктом 2 частини 4 статті 183 КПК України не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, який спричинив загибель людини.