flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДОКУМЕНТИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ФАКТ ПРИПИНЕННЯ ШЛЮБУ

13 квітня 2023, 12:09

 Сімейний кодекс України встановлює такі підстави припинення шлюбу:

1. Смерть одного з подружжя або оголошення його померлим;

2. Розірвання шлюбу.

 У першому випадку (смерть або оголошення померлим одного з подружжя) жодних документів про припинення шлюбу не видається. У цьому разі підтвердженням припинення шлюбу є свідоцтво про смерть одного з подружжя.

 У другому випадку (розірвання шлюбу) є нюанси.

Документом, який підтверджує факт розірвання шлюбу, до 27 липня 2010 року було лише свідоцтво про розірвання шлюбу. До 27.07.2010 навіть якщо шлюб було розірвано через суд, то один з подружжя повинен був зареєструвати факт розірвання шлюбу у РАЦСі і отримати свідоцтво про розірвання шлюбу.

Після 27.07.2010 свідоцтво про розірвання шлюбу видається тільки у випадках, коли шлюб розірвано в органі реєстрації актів цивільного стану.  

Якщо ж шлюб розірвано через суд, то після 27 липня 2010 року документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Суд сам надсилає рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. Однак свідоцтво про розірвання шлюбу на підставі рішення суду НЕ ВИДАЄТЬСЯ.

 

______________

Є випадки, коли один із подружжя помирає невдовзі  після постановлення рішення суду про розірвання шлюбу. У такому разі:

  • якщо смерть настала до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, вважається, що шлюб припинився внаслідок смерті одного з подружжя (а отже той з подружжя, хто залишився живим, вважається вдівцем/вдовою);
  • якщо смерть настала у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу (і пізніше), вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.