flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З вогню та в полум`я. Або як не слід спілкуватись з патрульними

31 травня 2023, 16:45

За п`ять місяців 2023 року на розгляд суду надійшло 4 кримінальні провадження про обвинувачення осіб у вчиненні  злочину, передбаченого частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Усі четверо осіб обвинувачувались у тому, що будучи зупиненими працівниками патрульної поліції, з метою уникнення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, пропонували працівникам поліції неправомірну вигоду за непритягнення їх до адміністративної відповідальності.

Так, наприклад, 8 квітня 2023 року в м. Скалат працівниками патрульної поліції був зупинений транспортний засіб «ВАЗ 2106» через порушення водієм Правил дорожнього руху (водій не був пристебнутий ременем безпеки). Під час спілкування з водієм – громадянином П.  у патрульних виникла підозра щодо перебування водія у нетверезому стані. Як було встановлено за допомогою газоаналізатора «Драгер 6810», водій дійсно перебував у стані алкогольного сп’яніння,  результат  1,82%.

Зрозумівши, що може бути притягнутим до адміністративної відповідальності  за водіння в нетверезому стані та бажаючи уникнути відповідальності,  громадянин П. запропонував патрульним неправомірну вигоду за нескладання відносно нього протоколу. Поліцейські відмовились, при цьому попередили водія про настання кримінальної відповідальності за пропозицію хабаря та повідомили, що все фіксується на відеокамеру. Проте громадянин П. не відмовився від наміру «відкупитись» та запропонував патрульним  15000 грн.  Патрульні повідомили про даний факт у чергову частину поліції,  викликавши на місце події слідчо-оперативну групу.

У трьох справах уже постановлено обвинувальні вироки. Обвинувачені визнали свою провину та уклали угоду з прокурором про визнання винуватості. У всіх трьох випадках особи засуджені, їм призначено покарання у виді штрафу у розмірі 17 000 гривень. Ще одна справа перебуває на розгляді.

Таким чином, намагаючись уникнути відповідальності за адміністративне правопорушення, троє осіб «заробили» судимість за вчинення злочину.

Закликаємо усіх захищати свої права та інтереси виключно у законний спосіб, і вже точно не радимо підставляти себе під статтю Кримінального кодексу.