flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Введено КРИМІНАЛЬНУ відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп`яніння!!!

30 червня 2020, 16:10

1 липня 2020 року набуває чинності закон про застосування кримінальної відповідальності за керування транспортними засобами в нетверезому стані.

Законом України від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII  Кримінальний кодекс України доповнено статтею 286-1 , яка передбачає кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами (далі – ТЗ) в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (далі – в стані сп`яніння).

Зокрема, кримінальна відповідальність передбачена за:

-  керування ТЗ  в стані сп’яніння;

-  передачу керування ТЗ особі, яка перебуває в стані сп’яніння;

- відмову особи, яка керує ТЗ, від проходження відповідно до встановленого порядку медичного освідування на стан сп`яніння;

- вживання водієм ТЗ після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як ТЗ був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування з метою встановлення стану сп’яніння, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

Такі дії караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000  грн) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно, караються штрафом у розмірі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 51000 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років".

З повним текстом  Закону можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2617-19#Text