flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд продовжив запобіжний захід водієві, що скоїв ДТП зі смертельним наслідком

23 грудня 2021, 15:30

Суд продовжив тримання під вартою підозрюваного у скоєнні ДТП, внаслідок якої загинув 18-річний хлопець, іншому потерпілому заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості

22.12.2021 Підволочиський районний суд розглянув клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу громадянинові В., підозрюваному у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального Кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження; передбачене покарання - позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого).  

Громадянин В. підозрюється у тому, що 25.09.2021 о 02 годині 10 хвилин у с. Нове Село Підволочиського району керував автомобілем Фольксваген-Гольф, будучи у стані алкогольного сп`яніння, не був уважним, виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив наїзд на двох пішоходів. Внаслідок ДТП 18-річний юнак від отриманих травм загинув на місці події,  іншому потерпілому заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості.

27.09.2021 суд  застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

20 грудня слідчий звернувся до суду з клопотанням про продовження підозрюваному В. строку тримання під вартою. Слідчий зауважив, що підозрюваний може переховуватись від суду, оскільки підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, а відтак може уникати кримінального переслідування; може незаконно впливати на потерпілого та свідків, які проживають в межах одного населеного пункту з підозрюваним, шляхом фізичного чи психологічного тиску; може вчинити інше кримінальне правопорушення.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення сторін, дослідивши надані докази, клопотання задовольнила, постановила продовжити строк тримання під вартою гр-на В. ще на два місяці.

Суддя оцінила тяжкість злочину, який інкримінується підозрюваному, ступінь суспільної небезпечності злочину в конкретних умовах місця і часу, зокрема що громадянин керував автомобілем в стані алкогольного сп’яніння, під час руху вчинив наїзд на цілу групу осіб, в результаті чого один з пішоходів загинув на місці події та ще один отримав тяжкі травми, та дійшла переконання, що інші, більш м’які запобіжні заходи є недостатніми.

 

Слідчий суддя скористалась правом, наданим пунктом 2 частини 4 статті 183 КПК України не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, який спричинив загибель людини.