flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Призначення належного користувача транспортного засобу

26 червня 2023, 17:04
За вчинення правопорушень має відповідати той, хто був за кермом, а не власник транспортного засобу.
Призначення належного користувача, або шеринг авто дозволяє отримувати штрафи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху тій особі, яка керувала транспортним засобом.

 

Як призначити належного користувача через ДІЮ?

1. Власник транспортного засобу авторизується, обирає авто зі списку своїх, вказує термін призначення належного користувача, залишає номер телефону та e-mail і створює запит на шеринг — QR-код;

2. Авторизується водій, сканує QR-код з екрана власника транспортного засобу і підтверджує свою згоду на шеринг;

3. Після погодження з боку майбутнього водія — заявку підтверджує власник транспортного засобу і вона потрапляє на обробку до сервісного центру МВС.

Слід зазначити, що розгляд заяви сервісними центрами МВС відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі.

У водія, якого призначили належним користувачем, з’являється серед документів у Електронному кабінеті водія та в застосунку «Дія» свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, яким йому тепер можна керувати на законних підставах.

 Ініціатором може бути і особа, яка бажає стати належним користувачем:

  1. Увійдіть до електронного кабінету водіяза допомогою електронного підпису.
  2. У розділі електронних послуг виберіть «Керування належним користувачем».
  3. Введіть VIN-код автомобіля, для якого бажаєте стати належним користувачем.
  4. Виберіть підставу для належного користування:- домовленість із власником;- довіреність на право користування ТЗ;- договір оренди, найму чи позики;  -договір фінансового або оперативного лізингу.
  5. Введіть e-mail та телефон власника авто.
  6. Перевірте свої дані та за необхідності прикріпіть скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.
  7. Підпишіть створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.
  8. Зачекайте, поки власник авто отримає лист, перейде за посиланням та дасть згоду на призначення. Зміни до реєстру відомостей про належного користувача будуть внесені, а ви отримаєте сповіщення про це в електронному кабінеті водія.

 

Як призначити належного користувача через територіальний сервісний  центр  МВС

  1. Зверніться до територіального сервісного центру МВС для оформлення та підписання заяви (мати документ, що посвідчує особу, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, посвідчення водія, я також дані про власника транспортного засобу та про транспортний засіб – для заповнення заяви).
  2. Отримайте повідомлення в паперовій формі про внесення відомості належного користувача до реєстру, засвідчене печаткою сервісного центру МВС.