flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що слід знати боржникам, арешт коштів на рахунках яких відновлено

27 липня 2023, 17:07

06 травня 2023 року вступив в силу Закон України від 11.04.2023 №  3048-IX,  який повернув арешти коштів на банківських рахунках боржників, тимчасово припинені на початку війни.

Разом з тим слід знати, що цим же законом передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні боржник має право здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного календарного року (у 2023 році - до 13 400 гривень на місяць). Такі операції він може здійснювати лише з одного рахунку. Також боржник може сплачувати податки, збори без урахування арешту за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення операцій.

Якщо арештовано кошти на кількох рахунках в одному чи кількох банках,  потрібно буде обрати один рахунок в одному банку, з якого можна буде витрачати кошти. Якщо виконавчих проваджень кілька — так само визначається один поточний рахунок для витрат.

Щоб уможливити розпорядження коштами у гарантованому розмірі, а так само, щоб визначити рахунок для здійснення операцій,  особі необхідно  звернутися із заявою до виконавця, який наклав арешт. Заяву можна подавати як в паперовій, так і в електронній формі.

Щоб дізнатись реквізити та контактні дані органу ДВС / приватного виконавця, знайдіть себе у Єдиному реєстрі боржників, що на офіційному сайті Міністерства юстиції України ( https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors ).