flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд судових справ (кримінальних проваджень) у режимі відеоконференції

27 листопада 2013, 09:42

Статтею  336 Кримінального процесуального кодексу України  передбачена можливість  проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції  під час судового провадження (кримінальне судочинство).

Так, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

 Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису.

Особа, якій забезпечується захист, може бути допитана в режимі відеоконференції з такими змінами зовнішності і голосу, за яких її неможливо впізнати.

 Дистанційне судове провадження згідно з правилами цієї статті може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

 

Законом України від 4 липня 2012 р. № 5041-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції»  надано можливість брати участь у судовому процесі шляхом проведення відеоконференції  і  учасникам судового розгляду в порядку цивільного, господарського, адміністративного судочинства.

Питання про участь тієї чи іншої особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою.

Застосування відеоконференції у судовому засіданні може відбуватися при розгляді справ у судах першої, апеляційної, касаційної інстанції та при перегляді справ у Верховному Суді України.

 «Відеоконференція» - це телекомунікаційна технологія, що забезпечує одночасну двосторонню передачу, перетворення та представлення інформації на відстані в режимі реального часу. Згадані передача, представлення та перетворення здійснюються завдяки апаратно-програмним засобам.

Використовувані в судовому засіданні технічні засоби та технології мають забезпечити, по-перше, належну якість зображення та звуку. По-друге, учасникам процесу  надається можливість чути та бачити перебіг судового засідання, ставити запитання й отримувати відповіді, реалізовувати інші процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки, тобто бути активними учасниками судового процесу.

Використання відеоконференції в цивільному процесі має низку переваг. Так, запровадження цього режиму проведення судових засідань спрямоване передусім на модернізацію судового процесу, підвищення оперативності судового розгляду справ і полегшення участі в ньому для сторін.

Відеоконференція покликана захистити сторони від надмірного затягування судового процесу, що є однією з найбільших проблем сучасного українського судочинства. Так, Першочерговою причиною затягування справ є  неявка учасників процесу до зали судового засідання. Проведення слухання в режимі відеоконференції  покликане зекономити час та кошти, які витрачають, щоб доїхати або доставити особу до суду.

На виконання вищезгаданих положень процесуального законодавства у Підволочиському районному суді у листопаді 2013 року введено у дію систему відеоконференцзв`язку.  Це сприятиме модернізації судового процесу, підвищенню оперативності судового розгляду справ і полегшенню  участі в ньому сторін судового процесу.